Before + After Kitchen Renovation

Before + After Kitchen Renovation

Your kitchen is one of the essentials in your home.  It’s a place where your best (and worst) recipes come to life.  Each experience can be shared with your whole family.  But a kitchen is more than just a place to cook, it can also be a place to entertain and enjoy company. Together, this viewpoint is the fundamental foundation of this kitchen renovation design.  We are excited to share these before + after kitchen renovation photos with you!

We worked with some amazing clients to cook up this project.  This household needed an upgrade from their previous kitchen.  The atmosphere of the before space was cramped, cluttered and enclosed.  With this, our goal was to transform this dark hued kitchen with dated wood work.  As a result, it blossomed into to a kitchen with a timeless palette.

White and Airy

In contrast to the before dark tones of this kitchen, we aimed for a complete opposite vibe for the after.  We transformed the space into an open and airy white kitchen.  Complete with clean lines and an overall sleek design.  All contributed by its white palette and site finished hardwood.

First, we upgraded the cabinets from its dated version into high gloss white cabinets with stainless steel edge pulls from Lobello Manufacturing Ltd.  To complete the look, we chose Caesarstone Calcatta Nuvo for the countertops and backsplash.  This beautiful quartz was also used for waterfall countertops on the ends of the dishwasher and long run.  In addition, the simple yet stunning design of the flat crown to ceiling also contribute to the open feeling of the space.

The sleek design and palette of the kitchen also flows into the nook.  As seen with the Nelson Pendant lighting chosen along with the Saarinen dining table.

Room for Movement

An important design feature for this space, is the ability to have an increased amount of movement.  Because of the functional storage designs throughout, this vision came to life.  Instantly allowing the after space to have increased room for movement in the same amount of space as the before.  For instance, in addition to the under-counter wine fridge in the island, the island also contains a trash/recycling pull out drawer.  The microwave is also placed under the counter for more counter space.

Additional storage was increased by placing a blind corner unit in a base cabinet.  As well as roll out shelves in cabinet pantry.  There is also a tambour door in shallow depth wall storage for a cell phone charging/drop zone.  Drawers were placed under the sink to maximize storage, with tons of room for pots and pans throughout the entire space.

We also aimed at using the kitchen as more than just a space for cooking.  But also, a kitchen for entertaining.  As a result, while the long countertop runs across, a wine cooler is conveniently stored underneath.  This makes drinks more accessible while appetizers are placed on the countertop, when entertaining friends and family.  For additional convenience, multiple electrical pop up outlets were places on the island for appliance use and food prep.

NFID loved working with these clients and on this renovation.

Credit:

Written by: Tatiana Bacalso, Calgary, AB

Project: Private Clients, Sundance, Calgary, AB

Interior Design Firm + Millwork Design: Natalie Fuglestveit Interior Design

Interior Photography: Lindsay Nichols Photography

Cabinet Manufacturer: Lobello Manufacturing Ltd.

share on pin to tweet on email to