Natalie Fuglestveit Interior Design loved working with these clients on updating their home. We especially enjoyed working on this living room renovation. We know every designer says that there clients are the best:-), however these clients were truly wonderful to work with!

We must include in this blog that we value their trust in us throughout the renovation process. It was our pleasure that we were able to work with them to transform their home to be more functional and in line with their style. We understand it is a big investment of time and money, however the results are very worthwhile in the end.

Sometimes it is difficult to see through 20 year-old interior trends (like the ever-so famous golden oak period). Often clients don’t know where to start and they think that everything should just be gutted. That isn’t entirely true. We were able to work with existing millwork in this renovation. We cleaned up the valance, fillers, replaced cabinet doors with a 2.5″ shaker stile, replace the hardware with some stunning Emtek Freestone pulls in polished chrome, & sprayed everything out Benjamin Moore Blue Note 2129-30…. TADA… well it REALLY ISN’T that easy! There is always a lot of labour and many trades that goes into this work. We also had to weigh out the cost to see if it is worthwhile to keep the existing bookshelves on either side of the fireplace. Sometimes it doesn’t make sense (time-wise or cost) to restore existing millwork. On this project we went with it!

The After Photo

As you can see some other major changes between the before & after photo include; new firebox, fireplace tile surround, custom-quartz mantel design, drywall repair, paint & more…

In this living room renovation, one of our favourite elements is the fireplace. We loved designing the stone fireplace using Caesarstone Rugged Concrete 4033 quartz for the mantel. The soft matte grey stone against the stunning New Ravenna Studio Line Chevron WCCHEV-CA Calacatta Radiance Honed tile surround. New Revenna’s Studio Line is pretty much to die for!

We also switched out our firebox to include a more updated rectangular fireplace. This simplistic firebox helped clean up the lines on the fireplace design (& works beautifully too).

With the renovation all completed, it was important that our very tactile clients loved lounging in this living room with their family!

All furniture was custom-made to meet their needs and covered with beautiful soft high-performance fabrics.

Additionally, we stylized the bookshelves with some new accessories mixed in with their family treasures and photos. NFID also added some great additional lighting & a soft and luxurious area rug to make everything feel cozy at night.

To conclude, working on this living room renovation was a joy! We hope that many memories, parties, and family events happen in this living room and that it gets well used!!!

Credits:

Project: Private Residence, #nfidhiddenvalley

Interior Design: Natalie Fuglestveit Interior Design, Kelowna Interior Designer

Photography: Lindsay Nichols Photography

Renovation Specialist: Focused Renovations, Calgary, AB

share on pin to tweet on email to

A Stylish Office Design by NFID

This office makeover involved turning a dark and gloomy space into a fresh, bright, and functional office.  Our design goal was to create a modern and stylish working space for our client on the days when she worked from home.  We finished the wall panelling, shelving, and ceiling in a beautiful warm white paint.  We also decided to leave the beams to be exposed dark woodgrain to match the french doors that lead to the front foyer of the home.

To begin with, we decided to bring in the coral and navy colour accents that are in the rest of the house into the office design with the use of a beautiful West Elm Rani Rug.

There is also a fiddle fig tree next to the desk that sits in a textured grey Crate & Barrel Slanted Tall Planter.  Adding greenery to the space automatically made the room feel inviting, bringing a feeling of the outdoors inside.

Lighting is a very important element of interior design.  We always consider task, accent, ambient, and natural lighting when we design a space.

In this office design, we added LED pot lights with painted trim to match our tongue and groove ceiling.  This acts as our general/ambient lighting in the office space.  We used a polished nickel Restoration Hardware Academy Task Table Lamp for our office task lighting and also diffused the natural sunlight into the space with Hunter Douglas Silhouette window coverings.  These window coverings were matched perfectly to our warm white paint colour.  The Hunter Douglas Silhouettes also ensured that harsh shadows and sunlight would be cast onto the desk space when our client was working.

In addition to good lighting, it is also important to have a well ergonomic desk chair in a workspace.  The Herman Miller Aeron chair is a classic ‘must have’ in any office space.   It provides proper back support, adjustable arms, and tilt limiter and seat angle adjustment.  I have had mine in my office for years and love it every day!

Another feature of this office design is the built-in bookshelves.  These  bookshelves are filled with beautiful white neutral accessories with a touch of gold accents.  Some accessories include marble and brass picture frames, pottery, crystal finials, and a lovely assortment of books.  All these stylish details contribute to this office design success, making the clients feel right at home with a perfect wall filled with memories of their loved ones and travels.

Natalie Fuglestveit Interior Design is a Kelowna, BC & Calgary, AB  based interior design firm that specializes in residential new-builds, renovations, kitchen & bath design, millwork designs, and furnishings.  We work on design projects all across Western Canada and provide full-service interior design.

Credits:

Project: Private Residence, Altadore, Calgary, AB

Interior Design: Natalie Fuglestveit Interior Design, Kelowna Interior Designer

Photography: Lindsay Nichols Photography

share on pin to tweet on email to

Laundry in the Woods – Canmore Renovation

Have you ever dreamed about a beautiful laundry room located in one of the most beautiful settings in Alberta… the Rocky Mountains.  We wanted to create the most spectacular and tranquil laundry room for the clients to love to use on a daily basis.  This Canmore renovation was a fantastic renovation project that involved revising an outdoor sunroom to a large laundry room.  But wait… then we turn the old laundry room into a beautiful powder room AND we turned the old powder room to an extension of a new walk-in-closet (future blogs to come:-).

This Canmore renovation was all about beautiful details and quality craftsmanship!  New windows were added to the master bedroom and the laundry room.  We had the privilege to work with Triangle Enterprises Ltd. on this project, who are known for their acute attention to detail and quality craftsmanship, and fantastic customer-service.This laundry room was originally an exterior enclosed sunroom.  We decided to utilize the space so that we could add more functional use to the home for this growing family.
The millwork and interior selection palette had to tie into the remainder of the house to ensure that all spaces felt cohesive and uniform.  We wanted to bring in natural wood elements such as the black walnut custom made butcher block countertops and live edge bench top slab.

We designed the backsplash to incorporate a walnut picture rail ledge.  This allowed us to use a beautiful 8″ x 8″ concrete tile on the wall to act as a splash as well as bring some fun pattern into the space.  The ledge is perfect for displaying family artwork and photographs.

It was important to ensure that the space was durable and would wear well.  We designed a laundry bin shelf out of stainless steel so that the clients don’t have to worry about scratching any millwork when pulling laundry bins in and out.

This Kohler Whitehaven Self Trimming apron front cast iron sink is not only a classic in design, but also a great size and depth for a laundry room sink.  

One important detail was to run the countertops through to the window glass pane.  This was to maximize the feel of bringing the beautiful outdoor woods inside.

This family needed lots of coat hooks as well as shoe storage.  We added a shoe shelf with a bottom open area for boots.  The bottom open area has tile flooring run through so that it can also endure dirty boots.

This laundry room is designed to have lots of storage in the base cabinets as well as the wall uppers above the laundry room.  

This bench with a single drawer is one of my favourite features in the laundry room.  It shows the authentic beauty of a live edge wood slab, reminding us that everything in nature is unique and beautiful designed.

Credits:

Interior Design:  Natalie Fuglestveit Interior Design

Contractor: Triangle Enterprises Ltd.

Interior Photography: Lindsay Nichols Photography

 

 

share on pin to tweet on email to